gdzie jest czujnik temperatury wewnątrz kabiny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • s137712
    Classic
    • 2006
    • 6

lec: o rabacie to patryk otwarcie mowi
    jak dzwonilem wstepnie sie informowac o chipku, to juz wtedy po slowach "OCP" powiedzial 5/15% ale co jest czesci co robocizna, nie pamietam...
  • olej
    Drive
    • 2006
    • 51

Jak w temacie, bo nie znalazłem w archiwach.
    http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

jesli masz climatronic to jest on w tym panelu kontrolnym klimy(z dwuch stron sa takie krateczki)
      jesli nie posiadasz climatonica to niestey nieposiadasz tez czujnika wewnatrz kabiny

Komentarz

• olej
        Drive
        • 2006
        • 51

ale ja mam klime półautomatyczną i mogę ustawić wybraną temperature, ale nie wydaje mi się abym miał krateczki w panelu kontrolnym. Więc musi być gdziś indziej ale gdzie??

Wydaje mi się że może na suficie tam gdzie elegance ma schowek na okulary bo tam są jakies krateczki ale nie jestem pewien.

Komentarz

• chester121
          L&K
          • 2005
          • 1053

niestety nigdy nie widzialem polautomatycznej klimy wiec chyba ci nie pomoge
          moze sprobuj sprawdzic czy nie masz czujnika w lampce w suficie
          tam jest taka kratka kiedys jak ja rozbieralem zobaczylem ze jest tam miejsce na cos
          krataka ma te same wymiary co w miom panelu od climatronica
          wiec moze tam ci ja schowali a O2 ma chyba taka sama lampke co O1

a tak z ciekawosci po co ci to??? cos sie popsula???
          jesli nikt nie udzieli ci info to proponuje drydnac do ASO (serwis)
          oni powinni wiedziec( jak nie oni to kto :twisted: :wink: )

pzdr

Komentarz

• krzyszt0f
            Drive
            • 2006
            • 64

Wydaje mi sie że czujnika temperatury wnętrza nie ma w półautomatycznej klimie, na pokrętle masz temperature (od 18 do 25 z tego co pamietam) i po prostu klima dmucha z temperaturą ustawioną na pokrętle.

Tak chyba działa klima półautomatyczna ze nie ustawiasz w ciemno chłodniej cieplej tylko właśnie temperaturę ze skali.. będę to w stanie zweryfikowac jak bedzie cieplej i klima się załączy
            Gratuluję wyboru forum

Komentarz

• jarek_wt
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2005
              • 154

W OII z klimatronikiem jest umieszczony w środkowym pokrętle ( tym do regulacji nawiewu ), przynajmniej tak pisze w instrukcji

pozdrawiam
              Jarecki
              Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Perfee
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 179

Mam klimę półautomatyczną. Teraz zimą po ustawieniu jakiejś tam temperatury najpierw intensywnie dmucha gorące powietrze. Później odpuszcza w miarę jak auto się ogrzewa. Podobnie jest latem, z tym, że najpierw dmucha intensywnie zimnym i odpuszcza jak auto się schłodzi. 8)
                Pokrętłem ustawia się temperaturę jaką się chce mieć w samochodzie, a nie temperaturę powietrza wdmuchiwanego. :!: Także czujnik temperatury powietrza w kabinie musi gdzieś być :diabelski_usmiech
                Perfee
                149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• olej
                  Drive
                  • 2006
                  • 51

No własnie mam ten sam rodzaj pracy nadmuchu jak perfee.

I dlatego bardziej z ciekawości chciałem wiedziec gdzie czujnik jest.
                  Gdyż jak samochód się nagrzewa do wybranej temperatury, to ją pod konic przekracza i robi się całkiem za ciepło zanim zacznie schładzać do wymaganej temperatury. Dlatego ciekawy jestem gdzie jest ten czujnik że tak wolniej się nagrzewa niz otoczenie.

Widzę że rozpocząłem niezłą zagadke na forum. A pewnie wystarczy jeden telefon do ASO k i wszystko jasne

Komentarz

Witam
                    wydaje mi się że czujnik temp. w OII z jest pomiędzy włącznikiem A/C a klawiszem od podgrzewania tylnej szyby.
                    taki guzik troche wystający.

Komentarz

• Klauzero
                      Rider
                      • 2008
                      • 575

Odgrzewany temat, ale całkiem na czasie, w dobie ostatniego ataku zimy - w Climaticu (klimatyzacji pół-automatycznej) czujnik temp. wewnętrznej umieszczony jest... (patrz. foto). Sterowanie temp. powietrza nawiewanego bez sygnału z sensorów rejestrujących temp. wewnątrz mijałoby się z celem, a "utrzymywanie nastawionej temperatury wnętrza przez Climatic" - tylko pustym hasłem reklamowym. Na szczęścia działa, tylko w przeciwieństwie do Climatronica, nie jest w stanie regulować kierunkiem i siłą nawiewu, w zależności od nasłonecznienia.
                      Załączone pliki
                      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• tomekdwk
                        Drive
                        • 2008
                        • 40

Odgrzeje troche temat ...

W jaki sposób można sprawdzić działanie czujnika temperatury wnętrza ?

Mam Climatic i podejrzenie że coś jest z nim nie tak ... ponieważ aktualnie, jak temp na zewnętrz jest w okolicach 0 st, ustawiam regulacje temp na 22 (silnik ciepły, w samochodzie zimno) - dmucha zimne powietrze, ciepłe zaczyna lecieć dopiero gdy dam regulacje temp max w prawo (max grzanie - wtedy z tego co wiem grzeja na max'a nie zważając na czujnik) ...

Czy regulacja temp działa tylko gdy właczy się A/C ?

Pozdrawiam

Komentarz

• voytek
                          Rider
                          • 2010
                          • 480
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Regulacja temperatury działa cały czas, niezależnie od włączenia czy wyłączenia A/C - ten przycisk włącza/wyłącza kompresor klimatyzacji, ale on jest potrzebny tylko jeśli jest potrzeba schłodzenia nawiewanego do kabiny powietrza.
                          U mnie działa to tak - A/C wyłączone, na zewnątrz zimno, na pokrętle ustawione 18 st.C. O ile silnik jest ciepły, dmucha do środka ciepłym powietrzem, a jak kabina się ogrzeje, to stopniowo obniża się temperatura powietrza z nawiewów.

Komentarz

Pracuję...